úterý 14. ledna 2014

Jak na regulaci v pase?



Našít gumu do pasu není těžké. Našít regulovací gumu chce trošku víc přemýšlení, ale je to taky brnkačka! Tady pár fotek jen pro pořádek. 

Připravíme si vše potřebné: dírkovanou gumu, křídu, knoflík a skoro došité tepláky (sukni, kalhoty...). Dětem dáme plastelínu. A hurá na to! 


Nejprve si křídou poznačíme kde budeme šít dírky. Myslím, že nejvhodnější místo je vzadu. Kousek od začištěného okraje si poznačte šířku gumy.


Já si nakreslila kolmé čárky v místech, kde jsem chtěla dírky šít.


Nasaďte patku na knoflíkové dírky. Pěkně si jí naštelujte na poznačené čárky.


Na našem postarším Singeru se nastavuje šití knoflíkových dírek následovně: délka stehu co nejblíže k nule, a kolečkem na výběr stehů otočit na modrou jedničku. Povolit napětí horní nitě. Pro ty, kdo neví doporučuji kouknout do manuálu šicího stroje.

Někde se stala chyba a nitě se mi na rubu šíleně cuchaly. Měla jsem látku podloženou papírem, ale ani to ji dost nezpevnilo. Dírky jsou ošklivé a nereprezentativní. Nepřišla jsem na to, jak je udělat hezčí. Budu vděčná za jakékoliv tipy! - takhle ošklivě se mi to nepovedlo poprvé. Naštěstí se schovají pod gumu.
Ajka v komentářích radí: Nejlepší je dát pod teplákovinu obdélníček pevné látky, který tam přižehlíš pavučinkou. Případně nažehlit obdélníček silnějšího jednostranně nažehlovacího vlizelínu.


Páráčkem opatrně udělejte dírky mezi obšitím.


Pěkně s sežehlete pas tepláčků a přišijte tunýlek.


Do tunýlku provlečte gumu, zkraťte ji a sešijte konce k sobě.


U jedné z dírek přišijte gumu k teplákům. To je důležitý krok, pak byste mohli utahovat a utahovat a guma by se jen posouvala kolem dokola. 


Doprostřed přišijte knoflík. A tak bude vypadat výsledek:



 Takový milý detail stužky a pohled na celé tepláčky na závěr.




Střih: hodně upravený z Ottobre 4/2013 .
Materiál: oranžová teplákovina z Moraviatexu, hnědá z batani.cz, žáby od Lillestoff a patent už ani nevím. Barvy jsou krapet zkreslené filtrem.


2 komentáře:

  1. Nejlepší je dát pod teplákovinu obdélníček pevné látky, který tam přižehlíš pavučinkou. Případně nažehlit obdélníček silnějšího jednostranně nažehlovacího vlizelínu.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju moc za radu, doplním to k obrázku. To určitě pomůže.

    OdpovědětVymazat