úterý 9. ledna 2018

6 Köpfe 12 Blöcke a moje první deka!




Je to tady, v lednu 2017 započatá v lednu 2018 dokončená! 
Ani jsem nečekala jak velikou radost mi udělá. A není to jen radost z deky jako takové, ale radost ze samotného šití, z překonání vcelku velkého strachu z prošívání a nakonec i z toho, že jsem vyšila spousty zbytků látek i nasyslené větší kousky.


Sešít 12 bloků chtělo spousty měření a místy i nastavování, protože některé čtverce byly bohužel menší. Ve výsledku mi to nevadí, přecijen jsem patchworkový zelenáč a umím si takové chyby odpouštět...


Rozvržení jsem si zvolila podle Dorthe Niemann. Každá ze šesti hlav tohoto projektu představila svůj návrh a mě její zaujal netypicky nahloučenými barevnými bloky. Přišlo mi, že se tím vytvořil takový proud nebo vodopád barev uprostřed černé. Oproti Dorthe jsem lemovala sešitými barevnými kousky látek. Líbí se mi ten kontrast k přední černé i zadní bílé straně. Při zakončování mi pomohl tento podrobný návod na lemování.


Moc se mi líbí deky ostatních s rafinovaným prošíváním, ale sama jsem si na takové prošívání netroufla. Vybrala jsem jednoduché linie a myslela jsem, že ještě prošiji i vzory jednotlivých čtverců. Ty jsem nakonec neprošila, třeba se do toho ještě jednou pustím, ale deka vypadá vcelku dobře i tak, tak nevím jestli mě něco nakopne... 


Protože je to opravdu velký kousek, se kterým jsem si dlouho hrála, chtěla jsem i pěkné fotky. V mlžném pondělním Krumlově deka hezky září. Jen jsem jí pak musela prohnat pračkou, přecijen ty mokré zídky nebyly úplně čistoskvoucí! 




Nevím jestli bych deku stihla už v lednu nebýt naše Kristý nemocná. Po práci toho šití tolik nestíhám. Každopádně teď se můžeme před nemocemi schovávat i pod touhle novou obří dekou. 

Ještě bych chtěla poděkovat paní Kamené, která mi doporučila na výplň rouno z čalounictví 
v Budějovickém Prioru. Přesně jak říkala, spodní i vrchní látky krásně držely a během prošívání neklouzaly. Samozřejmě jsem hustě špendlila.

20 komentářů:

  1. Smekám! Já se o něco jen velmi vzdáleně podobného pokusila a před sešíváním jsem to zbaběle vzdala. Takže obdivuju a navíc se mi to fakt líbí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to že si to vzdala chápu, já od toho neměla daleko :-)

      Vymazat
  2. Moc hezká, Tvoje Deka!!!!! Já moji zrovna sešívám a nebude tak velká, těch už mám dost. Ještě nevím jak ji budu prošívat??????? Až budu mít ty tři vrstvy spojené, tak mě určitě něco napadne:-)))))
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám, za pochodu toho řeším často hodně a myslím, že to vůbec není špatný způsob :-)

      Vymazat
  3. Jituš super, ty si ale rýchla.......:-) ja teraz deku len došívam a ešte ju budem posielať na prequiltovanie....... a tvojim babulkám sa evidentne pod dekou páči.....:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco mi říkalo, že když ji nedotáhnu teď tak nikdy. A pod dekou je dobře, jedna z těch babulek jsem já. A děti naštěstí zatím mojí radost sdílí a deka se jim oběma líbí.

      Vymazat
  4. Ta deka je opravdu nádherná, chápu tu radost z ní. A ty fotky .... Krumlov jsem na první pohled nepoznala..........ale ta první fotka je přímo k zarámování.
    Jsi moc šikovná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krumlov je hezký i v mlze a takový pěkný nakřivo pověšený obrázek... Jo to by šlo ;-)

      Vymazat
  5. Ještě by mě moc zajímalo to čalounické rouno. Já ho našla třeba tady http://www.potahove-latky.eu/calounicke-materialy-rouna-kat-11-2-9-11.html . Jakou jsi měla gramáž?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V obchodě měli na výběr jen ze dvou gramáží a já brala to tenčí. Stálo 35 Kč metr, tak myslím, že to bude to 80g za 26 Kč v odkazu. Šilo se s tím moc dobře, ale nemám zkušenost s jinými tak neporovnám. Praní to taky vydrželo krásně a deka je na omak moc příjemná a měkká.

      Vymazat
  6. Je moc krásná! Ta neobvyklá kompozice jí dodala šmrnc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi moc děkuju, přecijen ty bloky jsou každý pes jiná ves. Ale nakonec jim to spolu i sluší. Přijde mi skvělé, jak ze stejných návodů vzniká tolik různých možností.

      Vymazat
  7. Er ist sehr schön geworden der Quilt! LG Ingrid

    OdpovědětVymazat
  8. Nevíte jesli se bude tenhle rok akce opakovat? :) Jste mě navnadila...

    OdpovědětVymazat
  9. Bude. Už prvního ledna zveřejnila Gesine první návod http://allie-and-me-design.blogspot.cz/2018/01/6-kopfe-12-blocke-2018-januar-tutorial.html
    Tentokrát se nebude šít každy měsíc čtverec, ale řada a akce se tedy jmenuje Row by Row. Nejlepší je asi přidat se ke skupině na Facebooku, ale dá se průběh sledovat i přes blogy. Každá ze šesti autorek o akci píší.A loňské návody se dají také dohledat, vím, že jsem nedala na blog všechny bloky, i když jsem je stihla vyfoti. Každopádně u těch co jsem vystavila jsou odkazy na návody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A budete se účastnit? :) A zase fotit? Minulý rok dohromady určitě nedám, k tomu bych se nedokopala. Ty lednové srdce vypadají zajímavě. Ale jsem patchw. začátečník. Takže mám podezření, že budu ráda, když sešiju 10 čtverců dohoromady, aby vznikla jedna řada. Rovná..
      Ale zase by se dalo zlikvidovat dost nasyslených zásob :)) (aby bylo místo na nové;)
      Monika

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Moniko byla jsem na rozpacich jako vy. Precijen mi prijde, ze to bude slozitejsi. Ale nakonec jsem ta srdce zkusila a vypadaji vcelku hezky. Pravda zatim je jeste nemam sesite v rade. Mam v planu je vyfotit, ale ne vzdy mi to co si naplanuji vyjde. Tak snad. Likvidace zasob je moc pekna motivace!

      Vymazat