středa 6. srpna 2014

Domácí likérka


Děda nám každý rok z Borovanského Borůvkobraní vozívá borůvkový likér. To vám je dobrota. Už dlouho se chystáme udělat si ho sami a víc a letos konečně byly borůvky.



Podle složení likéru z Borovan a receptů na internetu jsme si poskládali vlastní recept. Teď už se asi tolik borůvek v lese nenasbírá, ale jestli žijete třeba v Krkonoších, tak tam se ještě najdou.

2 litry borůvek
1 litr vody
0,3-0,5 kg cukru
0,5 litru vodky nebo rumu

Borůvky s vodou zahřejte až změknou, pak je dobré je pomixovat a propasírovat skrz sítko. Zbylá hmota se hodí třebas do žahoura na knedlíky nebo lívance. Do tekuté části se přidá podle chuti cukr a nechá se rozpustit. Po vychladnutí přidejte alkohol. Rum je z likéru cítit ale po 14 dnech v chladu už tolik ne. Vodka mi svou neutrální chutí v likéru tolik nevadila. Ale komu chutná rum, tak směle do něj.

Nakonec jsem nezůstala jen u borůvek, už nám ve špajzu stojí i likér rybízový a černorybízový. A těším se až dozrají ostružiny...A co třeba špendlíky... Maliny by byly určitě super, ale ty jsme s dětmi snědli :-)



2 komentáře:

  1. Jejda, díky! Malin máme mraky, tak tohle určitě zkusím :)
    A borůvky rozhodně jsou na Šumavě, v pátek jsme je trhali kolem Horské Kvildy, bylo jich hodně a možná by i ještě chvilku na keříku snesly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm to bude dobrota. My nasbírali maliny lesní a půlka skončila v dětech, druhá půlka byla přetavena v marmeládu, která už taky mizí v dětech ;-)
      Každopádně šumavské borůvky jsou dobrý tip. :-)

      Vymazat