čtvrtek 13. února 2014

Jak na vodoznak

Vodoznak (Watermark) je takový podpis fotky. Přijde mi docela důležitý. Fotky se dají snadno stahovat a málokdo cituje jejich původ. Zbavit se vodoznaku ale není lehké, a tak je potom snadno poznat čí fotka vlastně je. Navíc vodoznak může fotku hezky oživit. 
Já vkládám vodoznak v Zoneru. Ale jde to skoro v každém programu na prohlížení/upravování fotek (ACDSee, Irfan, Photoshop...). Tady u Sufika je návod na vkládání vodoznaku v IrfanView.

Tady takový rychlonávod jak dostat vodoznak na fotku v programu Zoner. Ten si můžete stáhnout i jako omezenou free verzi v angličtině. Neomezenou verzi si můžete na jeden měsíc vyzkoušet zdarma

1. V režimu Správce si vyberte fotku (nebo více fotek, pro hromadné úpravy) a rozrolujte nabídku Upravit. Vyberte Text do obrázku (na fotce červeně zakroužkováno).


2. Vyskočí vám nové okno, kde si vpravo napíšete, co vlastně na fotku vložíte (na fotce červeně zakroužkováno) . Dále si můžete pohrát s výběrem, velikostí a barvou písma. Vybírat můžete průhlednost a pozici vodoznaku, také jestli bude/nebude mít pozadí. Pak už jenom kliknete na Použít


3. Zase na vás vyskočí nové okno. To už ale jen hlásí, že fotka bude nevratně pozměněna. Klikněte Ano, protože to je to co se snažíte udělat! 



Pokud máte obrázek a chcete ho použít jako vodoznak, postupujte stejně. Jen v kroku 1. zvolte Obrázek do obrázku. Do fotky můžete dát obojí - text i obrázek. Možností je spousty, tohle je takový základ. Doufám, že je vidět, jak je to snadné. 

Edit 20.3.2014 to jsem sem musela dát:
zdroj: http://clickittycat.tumblr.com/


6 komentářů:

  1. díky, teď je to aktuální. Já používám irfan, dá se to udělat i hromadně a dát i obrázek i text....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sufi díky za komentář. Už jsem to aktualizovala.

      Vymazat
  2. Moc dik, Jitko, za navod. Uz dlouho manzel nemel cas mi poradit, jak na vodoznak. Clanek se mi hodi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se hodí! Ono je taky fajn ty chlapy pořád nepotřebovat ;-)

      Vymazat
  3. Děkuju, Zoner máme už roky koupený, používám, tuhle funkci jsem zatím neobjevila, při tom je to velmi užitečné:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš a já si ho pořídila vlastně díky Sufikovi. Má pěkný návod na vodoznak v Irfanu, ale tenhle program se mi tolik nelíbil, tak zvítězil Zoner. Jen je na mém počítači hrozně pomalý...ale to asi nebude chyba programu!

      Vymazat