pondělí 30. března 2015

Kvítky a pláštěnka


Je jaro, všechno raší a rozkvétá...


Jako třeba větvičky velkého javoru stříbrného (Acer saccharinum) v sousedovic zahradě. Těch krásně červených blizen jsem si letos všimla poprvé!


Ale něco se zrodilo i v našem obýváku. Lehká, skladná, nepromokavá zároveň i prodyšná kapsa na nošené děti.


Pod kapsu se schová jak mrně prťavé...


... tak i tříleté. Na focení jsem zapomněla nosítko, ale jako ilustrace to snad postačí!


 Ke koupi v Táni e-shopu.

čtvrtek 26. března 2015

Šatičky podšité!


Střih jsem měla vykreslený už delší dobu. S vyšíváním aplikace jsem si hrála při rodinných sešlostech a pak už zbývalo jen šatičky sešít. Otázka jednoho večera...  A ejhle! Večerů nakonec bylo víc. Nejprv jsem studovala návod v Ottobre (6/2013 21-Cap sleeve), pak si pouštěla videa a hledala fotonávody jak na podšitý živůtek/ šatičky. Když jsem se odvážně pustila do sešívání, následovalo párání a dumání, kudy přetočit sešité dílo, aby se to nekroutilo do vrtule a jiných patvarů. Naštěstí mám kde se zeptat o radu a dostalo se mi hned několika odpovědí:

Alenka:
Ahoj,ja to robím takto-ušijem si trup latkových dielov spolu,ušijem si trup podsivkovych dielov spolu s tým,že na podsivkovom bocnom sve si nechám dieru asi 10-15 cm veľku cez ktoru potom budem prevracat dielo.Na predne kraje si nastehujem zips.Zložím látkový trup líco k lícu s podšivkovym trupom a celé to dookola predsijem(vacsinou zacinam od predneho kraja,cez krk,pokracujem druhy predny kraj a dokoncim cely dolny kraj.obstrihaj rozky ,cez vynechanu dieru v bocnom svíku to vyvrať do líca cele,pekne povytahuj rozky,vytvaruj si vypustky dookola a pekne vystehuj,vlastne mozes aj ostepovat dookola ako potrebujes.A teraz prichadzaju rukavy-z lica si ich naspendli zvlast k latkovemu prieramku a zvlast k podsivkovemu prieramku ako ich chces mat umiestnene,vyvrat cez tu nechanu dieru späť do rubu a pekne presi a zacisti si aj spodok prieramku.to iste urob aj na druhom.Nakoniec vyvrat do lica a zasi dieru na boku

Klára:
Šiju podobně jako Alenka, nejprve tělo - vrch a podšívku si každé zvlášť sešít, v podšívce JE díra na otočení (záleží, zda si ji necháš na boku nebo na zádech - záleží, zda máš střižené zadní díly nebo si je hodláš střihnout), pak si sešiji podšívku, rukávek a tělo v místě rukávku, to samé na druhé ruce, našiju horní a dolní patent, čímž si uzavřu čistě límec a patent (vše sešívám z rubu), když mám přetočeno na rub tak všiji zipy a ve finále točím dírou na líc, díru pak zašiji. Není to těžké, ale chce si to krok po kroku vyzkoušet. Točit se dá různě na různých místech, pro tyhle šatičky je asi nejlepší točit v tom boku nebo zádech.

Ještě jednou jsem se podívala do návodu a nakonec poslechla třetí radící. A tady jsem nafotila, jak to jde. 

  
Nejprve se sešijí švy v ramenou. Přední díl (PD) a dva zadní díly (ZD) - zvlášť vrchní látka a zvlášť podšívka.



Pak se přišije z rubu podšívka a vrchní látka v průkrčníku. V Ottobre byl výraz understich - z jednoho videa na youtube jsem pochopila, že to je prošití podšívky k švovému přídavku - šev je na fotce níže vidět. (Tento krok pomáhá při konečném prošívání - topstich). 


Další pomocný krok, který se dá obejít špendlením, je přišití rukávků do průramků. 



Potom se z rubu sešije i podšívka s vrchní látkou v místě průramků (uvnitř ve vzniklém tunýlku je schovaný rukávek).


A teď přichází chvíle přetočení. Volné ZD podšívky i vrchní látky se protáhnou rameny. Na fotkách je to naznačené šipkami.



Po přetočení se sešijí boční švy a už zbývá jen všít skrytý zip, sešít zadní díly k sobě, začistit spodní lem šatiček a pěkně prošít kolem výstřihu a průramků.

Včera to vypadalo, že šatičky budou ležet ve skříni. Ale dnes byly vzaty na milost, tak se podařilo i pár fotek na Kristýnce.






Když si dáte extra záležet a vyberete skrytý zip, který bude mít stejnou barvu jako podšívka (nebo kontrastní hezky přišijete ;-) Může si děvče vybírat jakou stranu si obleče! 



Na závěr musím poděkovat Verče za překlad i názorné předvedení přes Whatsapp. Bez ní by tenhle návod ani nebyl! 

čtvrtek 12. března 2015

Nosítková posila

Táňa zprovoznila nový eshop. Tam jsou nově nahraná i tahle nosítka na panenky: 




Dvě s ovečkami.


Hnědé plné sov.


Kytkaté.


Se sovami do modra.




S želvičkami.





Dvě s oranžovými sovami.


Puntíkaté už je pryč.



S drobními kvítky.



A berušky.