úterý 15. července 2014

Šaty - moje!



Kdysi dávno, když ještě naše děti nebyly na světě, jsem si ve Francii koupila šaty. Ač jsem u věšáku rozvažovala, jestli za ně tolik peněz dám (v akci stály tolik, co nákup potravin na týden našeho nízkorozpočtového cestování), rozhodla jsem se správně. Šaty jsem nosila do roztrhání! Byly pohodlné, vzdušné a myslím, že slušivé.

Od té chvíle co šiju jsem často přemýšlela, jestli bych je nezvládla ušít. No netroufala jsem si. Dlouho... Až nastal čas na párání a šaty jsem během jedno víkendu rozložila na prvočinitele.

Sešití ale nebylo tak snadné, jak jsem zprvu myslela. Potrápil mě živůtek. Je podšitý. Nejprve jsem sešila v ramenou oba díly podšívky, stejně tak oba díly vršku. Pak jsem si frajersky sešila z rubu k sobě podšívku s vrškem kolem krku a v průramcích. A ejhle...nešlo to převrátit. Googlila jsem, ale marně. V Burdě jsem našla, že se nejprve sešijí k sobě oba přední díly (podšívky a svršku) a oba zadní díly. Po převrácení, že se ručně sešijí v ramenou. To už se mi nechtělo. Rozpárala jsem tedy svůj paskvil v průramcích a  po převrácení zažehlila přídavky, pořádně sešpendlila a prošila svrchu. Kamarádka říkala, že někde má návod na to, jak vypodšitý živůtek sešít a správně převrátit (že si jen nepamatuje, kde se má nechat obracecí otvor). Už se těším až to vyštrachá, mám v plánu si ušít ještě alespoň jedny...
Tááák a podrobný návod na ušití podšitého živůtku je tady. Jen tedy budu muset být asi v lepším rozpoložení abych to pobrala...Zatím dost tápu ;-) Díky Zdeni za bleskový dodání!



Svrchní látka živůtku je podžehlená vlizelínem a ručně prošitá (nebyl čas sednout ke stroji...). Vzadu oproti originálu vznikly dva sklady. Nějak mi přebývala látka, ale je to hezké, efektní.


Vepředu jsou sklady hned 4, jako na původních šatech. Látky nakonec bylo málo, tak na podšití padly Jiřího vyřazené trenky, nic lepšího jsem nevyštrachala ;-).






sobota 12. července 2014

Pro malého hrošíka

Kamarádka mě poprosila o dárek pro čerstvé mimčo. Chlapečka, jehož mamka má ráda hrochy. Dohodly jsme se na větší velikosti, aby dárek vydržel déle než jen pár týdnů. Tak si malý hrošík bude muset ještě chvilku počkat než do velikosti 74 doroste. A já doufám, že maminka kompletek včas vyštrachá ;-)




Tričko/mikina je z bavlněného oboulícu z mtx. Já tenhle materiál moc ráda používám. Barvy krásně drží, protože proužky jsou natkané, ne natištěné. Látka je to navíc moc příjemná.
Tepláčky jsou z tenčí elastické teplákoviny. Obě látky mají atest pro děti do tří let. 

středa 9. července 2014

úterý 8. července 2014

Kraťasy



Na kraťasy pro Kristý mi padla pod ruku kostičkovaná bavlna z Ikey. Kostičky jsou ošemetné, je to totiž vzor, který si žádá navázat. Naštěstí u kalhot to neni nijak těžké. Stačí střihnout oba díly stejně. Nebo jinak, položit si látku na sebe tak, aby byly kostičky přesně na sobě a střihnout si díly najednou, při šití pak pečlivě špendlit, nebo si kostky rovnat, na takhle malých věcech se to dá pěkně trénovat a tkaná bavlna, jak je pevná, tak se nikam nenatahuje a neujíždí...


Z košile, která padla na šatičky jsem měla schovanou kapsičku, přijde mi, že se na nové gatě pěkně hodí. No a patent do pasu a na konce nohaviček je hezká a docela praktická věc, například na písek...