úterý 22. září 2015

V podzimních barvách



Ušila jsem si triko, podle trika už nošeného. Střih mi přijde superjednoduchý, ale vcelku nápaditý, díky skladům v ramenním švu. Já mám ráda, když trička tolik neobepínají, je tedy volnější přes břicho. Triko je jen ze dvou dílů, nejvíc práce zabere lemování. Nejprve jsem ho šila z tenkého úpletu na zkoušku a výstřih krásně sedí i bez lemování. Krásný úplet z Birch fabrics si ale o lemování říkal - i když jen tak ustřižené to taky nevypadalo špatně. 


Střih jsem si nakreslila a dá se tady stáhnout - není to žádné profi kreslení, velikost bych odhadla na M.




Při stříhání si na látku v místě ramenního švu překreslete značky a pak (podle fotek výše) poskládejte sklady - já je skládala směrem ke krku. Směrem k ruce to bude mít uhlazenější a zase krapet jiný efekt.


Spodní lem je přišitý pruh široký 14cm (včetně švových přídavků) a o něco málo kratší než je spodní obvod trika. Pruh je přišitý napůl přeložený - výsledný lem má tedy mít 6 cm. Může být ze stejného materiálu, nebo kontrastní.

 

A mám tu pro vás malou anketu. Kterou ze stužek si mám triko ozdobit? A nebo raději nechat bez? Jsem zvědavá, jestli budeme mít stejného favorita...



Pár tipů na závěr

  •  úplet s břehulemi jsem koupila u Šitínití. Je krásně pevný a teplejší, bohužel se prodává v šíři 110 cm a střih se těžko vměstnával - zvlášť když jsem nechtěla mít břehule hlavou dolů! V tomto případě jsem střihla rukávy o trošku kratší než jsou na střihu nakreslené. Na moje triko stačilo 70cm úpletu.
  • z úpletu s menší gramáží je hezké udělat lem ze stejného materiálu, a rukávy nechat bez lemování. Jedno takové triko mám třeba ho čase vyfotím.


pondělí 14. září 2015

Babo letní



Jednoduchá sukně z krásného úpletu si říkala o oživení. 


A tak jsem spodní lem ozdobila pružnou krajkou. 


Jemnou jako pavučinka.


Nebo jako květenství psinečku.





středa 9. září 2015

Galabeya


Ještě před začátkem léta jsem stihla vyšít 18 metrů blýskavých látek na kostýmy pro orientální tanec saidi. Kdo by to byl řekl, kolik flitrů a třpytek mi projde pod rukama a budu z toho mít radost! 
Dokonce hodně radosti! 
Látku nám pomohla vybrat lektorka, pak už jen poprat se se střihem. Saidi se tančí v kostýmu zvaném galabeya - to je dlouhá halena, která může být volná, často ale bývá i na tělo. Já je šila volné. Námi vybraná látka totiž nepružila všemi směry, ale jen do šířky. Při tancování se zvedají ruce a i když jsem tomu přizpůsobila vsazování rukávů, stejně se při zvedání rukou, zvedaly i šaty. Tenký a průhledný úplet mě potrápil při lemování. Výstřih jsem nakonec lemovala podsádkou. Rukávy i spodní lemy šatů jsem nechávala nezačištěné. Látka se naštěstí nepárala a úzký obnitkovací steh nevypadal hezky. 



Jako střih mi posloužil střih na triko. Zvolila jsem o velikost větší než obvykle nosím a prodloužila délku. Pro vsazování rukávů jsem upravovala původní střih podle rad v knížce Ivy Czyžové Kostýmy pro orientální tance. Střih rukávu se krapet mění proto, aby se při zvedání rukou nezvedaly celé šaty - mě to ale moc nefungovalo. Proto jsme šaty po převázání šátkem trochy podkasaly, aby při zvedání rukou šátek necestoval a držel pevně na bocích.
Nejvíc práce mi dalo začištění výstřihů. Nakonec zvítězila podsádka - výstřih byl dostatečně velký, tak jsem podsádku nemusela dělat z pružného materiálu. Úplně stačila tkaná bavlna. Protože ale blyštivý úplet byl pružný, bylo potřeba pořádně špendlit.


Před otočením a vrchním prošitím podsádky je důležité prostřihnout švový přídavek v rohu véčkového výstřihu (opatrně ale aby se neprostřihl šev). Tím se pak po přetočení nevytvoří ošklivé boule. Dozdobení kolem výstřihu si už každá ručně přišila sama.


Kostýmů stejně jako tanečnic bylo sedm. Barvy čtyři... 


A málem bych zapomněla... Kytka pro naší trpělivou učitelku tance.