pondělí 23. června 2014

Šatičky, posléze tunička pro malou holčičku


Nařasené šatičky z dlouho schovávané madeiry a sovičkové bavlny se dají ušít vcelku rychle. Mám radost, že mi Lydie dala volnou ruku a já se mohla vyřádit. Zvířátka  na stužce ve švu by mohly malou oslavenkyni potěšit. Zvlášť, když jich je na té stužce tolik ;-)





A jen malá ukázka, toho jak je těžké ulovit dobrý snímek. Aneb děti dobře ví, kde mají být když si to mamka pěkně nachystá a srovná...!


středa 18. června 2014

Lilie




Šití trošku zanedbávám, ale ono to prostě táhne ven... A tak tam jsme víc a víc...
Na poli pana Černocha rostou jahody, v lese už zrají borůvky, na zahradě maliny a rybíz a na louce poblíž chalupy rozkvétají lilie. A je jich zase víc než vloni! 



Lilie cibulkonosná (Lilium bulbiferum) je v ČR chráněná jako silně ohrožený druh (C2b). Její krásné velké květy jsou sterilní, rozmnožuje se drobnými pacibulkami. Roste na okrajích luk, nebo pastvin. Na okraji veliké patviny, mimo zraky kolemjdoucích jsou taky tyhle exempláře. Už třetí rok se na ně chodím dívat a vypadá to, že je jich rok o roku víc. Krávy do rozkvetlého zákoutí tolik nechodí, dokonce už začíná zarůstat náletem, ale zatím nijak tragicky. 




pondělí 9. června 2014

Trikolora




Právě kvetou plevele mi nejmilejší - chrpy. Tak krásně modrá se jen tak nevidí.

   
Nedaleko chrp jemně voní heřmánky. Spolu s máky je už trikolora dokonalá (jasně - musíme si odmyslet žluté terče heřmánků...). 
A teď malá botanická vsuvka. Věděli jste, že divoké máky nejsou jenom vlčí? 


Mák vlčí je vcelku častý, s krásnými velkými květy a hladkými makovičkami. 


O něco vzácnější je například mák polní. Ten nemá květy tak zdobné, je krapet oškubanější. Další rozdíl je ve štětinatých makovičkách. Oproti maku vlčím je také mnohem drobnější. Je na červeném seznamu mezi druhy vyžadujícími další pozornost (C4a).


Máky ve váze nedrží, ale i modro-žluto-bílá kytička potěší. 



Od kytek ke strojům - aneb potřebovali jsme něco doladit, na jednu super akci. A tak tu máme trikoloru i pro mě. Ušito s malou asistentkou. 


A tady už je ta trojka pirátská chvilku před maškarním rejem.