středa 28. května 2014

Proužky



Pro Lukáška a jeho taťku vznikly dvě proužkovaný trika. Jednoduchý, ale při stříhámí a sesazování jsem se krapet potrápila. Každopádně z nich mám radost, tak snad budou mít i páni kluci. 


O maličký oživení se postaraly stužky z farbenmixu. 



V hlavě jsem ale měla ještě jedny šatičky pro Kristý. Ne že by jich měla málo, ale šlo takový kombinaci odolat? Střih vychází ze střihu z Ottobre, jen jsem spodek navlnila a přidala ještě jeden kontrastní lem. 


Kristý mi pomáhala špendlit...


...do boku přišla stužka s kákou...


...a jako třešnička na závěr...jablíčka! 


...rukávky jsem poprvé řasila na overlocku a nevím, proč jsem se toho tolik bála, výsledek je super. 


Malá námořnice, nebo spíš pirátka!




pondělí 26. května 2014

S kousky motýlů...


Látky si víceméně poskládala kamarádka sama. Já už to nějak sešila a šatičky pro Anetku byly na světě. I Kristý pochopila, že nejsou její a dokonce je dneska sama předala. Mám radost, že se holkám líbí!




Materiál: velcí motýli Lillestoff, drobné kytičky s motýlky jsou z Caramillí syslírny, petrol jednolíc z batani a patent z mylly
Střih je z Ottobre, krapet prodloužený. 

úterý 20. května 2014

Šatičky - tedy spíš asi tunika



Ta naše malá/velká holka se vytáhla tak, že z jedné pěkné dospělácké tuniky pro ní šaty neušiju. Tak z ní má alespoň jednu pěknou dětskou tuniku, nebo vlastně minišaty... Materiál jsem potkala v sekáči a dlouho jsem zvažovala, jestli padne na sukni pro mě, nebo na šatičky pro K. Bavlna je tak příjemně lehounká, že jsem se nakonec rozhodla pro druhou variantu.

Střih je hodně jednoduchý, šatky jsem nakonec střihla od oka. A dopadlo to dobře. Radost na obou stranách! Jen to torpédo vyfotit bylo skoro nemožné...

sobota 17. května 2014

Květnová kvítka



Jednou při hledání inspirace jsem narazila na kvítka z úpletových koleček. V návodu byly okvětní lístky skládány na poloviny a pak na čtvrtiny. Vypadá to hezky, mě ale napadlo jak by mohla být kvítka bohatší. Je to takový origami postup. Fotky často napoví víc jak slova, tady jsou:

Nastřihám si 4 kolečka stejných průměrů a každé zvlášť přehnu napůl...


... Teď přijde ten origami trik. Pravou stranu sice přehnu k levé, ale zároveň jí otevřu a zploštím...


...snad je to lépe vidět tady, po odchlípnutí...


...to samé uděláme z druhé strany, vrchní stranu necháme užší, spodní základnu krapet širší, kvítek je pak bohatší...


...tak to vypadá svrchu...

...pěkně si okvětní lístky našpendlíme na látku, můžeme nechat jedno kolo, nebo přidat ještě další z koleček s menším průměrem...

...tady je vidět jak i v necelých dvou letech můžou děti špendlit!


Přišít kvítka se dá strojem nebo ručně vyšívací bavlnkou. Jak je zrovna chuť.


Když je ten květen, tak se hodí trošku rozkvést šatník. Třeba čapkou.


Nebo fleesovou kapsou? Ta má krom kvítku na kapucce a květované kapsy na ruce i nové zapínání na přezky. Z něj jsem nadšená, rychle se zapne, snadno reguluje a v mžiku sundá. 




A ještě pár kvítků na závěr:






čtvrtek 15. května 2014

Za mechy



Jednu dubnovou sobotu se mi poštěstilo a mohla jsem se přidat k partě biologů na exkurzi mechovou, tedy bryologickou. Šli jsme do vojenského prostoru Boletice. Část trasy vedla krásnou olšinou, kde kvetly blatouchy, bublal Křemežský potok a mechy se to jenom zelenalo. 





Na kameni uprostřed potoka rostla například pateřínka jehlicovitá (Platyhypnidium riparioides). Častý mech vodních toků. Hoví si na kamenech a nechává se ošplouchávat.




Tady už je ale druh vzácnější. Je to taková mechařská kuriozita. Mech, ze kterého je vidět jen štět s tobolkou. Já bych ho přehlídla, naštěstí bryologové mají vycvičené oči a ví, kde ho mohou čekat. A tak jsem poprvé viděla šikouška (Buxbaumia) a ne jednoho! Na padlém kmeni uprostřed suťového lesa jich bylo hned několik. Na strženém svahu jich taky pár rostlo. Jsem moc ráda, že jsem šla.



neděle 11. května 2014

Lukáškovo žabáci


Z předposledních kousků žabí látky vzniklo tričko pro Lukáška. K dnešní upršené neděli se pěkně hodí ;-)






středa 7. května 2014

Nová várka kapes


Dlouho jsem si s nimi hrála, ale konečně už nastal čas a vypustím je do světa. Co? Nové kapsy, které budou nejen hřát, ale i spolehlivě chránit děti před deštěm. 

Jsou tři a jsou z letního softshellu. Je to softshell tenčí podžehlený jen úpletem. Kapsy jsou první věci co jsem z letního softshellu šila a moc se mi líbí ty barvy. Červená je jasná a výrazná, tyrkysová je jak hladina horského jezera a šedivá taková městsky elegantní. 

Na kapsách jsem pozměnila zapínání. Popruhy se nemusí vázat, jen se jednoduše zacvaknou přezky a dotáhnou podle potřeby. Přezky se dají dotahovat z obou stran, to je hodně praktické. 



Uvnitř kapes je nacvakávací zateplovací vrstva z dvojitého fleesu, která se dá snadno sundat/nandat. Může sloužit i jako přebalovací podložka, nebo jako podprdelník, třeba na kojení venku v přírodě. 




Regulace pomocí gumiček po obvodu kapsy, kolem krčku a kapucky zůstaly stejné jako u předchozích kapes. 

Ani novým kapsám nechybí kapsy na ruce nosičů nebo nějaké ty drobnosti. Aby do nich při dešti nezatékalo mají svrchu krycí légy. Po stranách jsou do švu všité ozdobné stužky. 








Plochy kapes oživují aplikace s nažehlenými reflexními detaily, ty se můžou často hodit.










pátek 2. května 2014

Ozubená kola


Jeden z mých posledních úlovků z Lillestoffu mě nadchl. Krásná kombinace barev a motiv pro cyklisty, motocyklisty, hodináře, hipíky, fandy steampunku... No prostě se mi líbí!


Aplikace na obě trička jsem našívala poprvé pružným "hřebínkovým" stehem. S kolečky vypadá dobře a určitě ho ještě někdy použiju.


Přemluvila jsem kluky k modelingu, ale moc nám to nešlo a tak jediná použitelná fotka je tahle... Alespoň je vidět, že klučičí triko je zezadu barevné a chlapácký je krapet delší oproti původnímu střihu (Föhr - Farbenmix), aby netáhlo na záda.


Trička jsou k mání tady.