úterý 29. dubna 2014

První Nonity




Kalhoty z neuvěřitelně příjemné bavlny v barvě hořčice jsem objevila při vyklízení skříní po babičce. Konečně se dočkaly nového života v podobě tříčtvrťáků podle střihu Nonita z Farbenmixu. A věštím jim život dlouhý, protože jsou Kristý pěkně po kotníky i v ohrnutém stavu. ;-)


Střihla jsem je na Velikonoce, a šila až doteď, jelikož a protože jsem bordelář a nemohla jsem najít pár dílů. Nakonec stačilo pořádně prohledat baťoh! 
Střih je zjednodušen a osekán jak jen to šlo. Díky Terez za nakopnutí. V pase jsou do nápletu, a jak budou rostoucí tak gumička je regulovací. Mám z nich radost.

neděle 27. dubna 2014

Efeméry



Už jsou zase pryč, ale ještě nedávno okraje chodníku zdobila jarní kvítka osívky jarní. Tenhle drobný plevel je efeméra, což znamená, že má hodně rychlý život. Brzy na jaře vyroste, vykvete, odplodí a pak si zase čeká na jaro jako semínko. Osívka jarní je u nás častá, dá se ale snadno zaměnit s osívkou kulatoplodou, která, jak jméno napoví, má šešulky (takové ty "lusky" plné drobných semínek) spíš kulatější než delší. Osívka kulatoplodá je ale vzácnější. Tak až někdy budete šlapat po osívkách koukněte se jim na šešulky, třebas potkáte tu vzácnější, na kterou jsme my letos štěstí neměli...




neděle 20. dubna 2014

Čepičky


Aby děti beránek nepokakal. Společně jsme ušili čepičky a děcka je museli nosit i doma. Každopádně do chladnějších velikonočních dní se teď hodí! 




Materiál: barevné látky jsou Lillestoff, černý jednolíc je z batani.cz a hnědý bambus už koupit nejde.

čtvrtek 17. dubna 2014

Bábovka



K narozeninám jsem dostala krásnou formu na bábovku. První bábovku jsem ani nestihla vyfotit, i s touhle to bylo jen tak tak...




Zmizela rychle, byla vážně výborná a rychle umíchaná. Recept je tady. Ta naše je navíc bez lepku a mléka. Držela jsem se receptu, jen mouku jsem nahradila bezlekovou (Jizerka a kukuřičná mouka) a kravské mléko jsem nahradila sojovým. 


Čokoláda byla hořká, lahodně rozteklá...


A krásný polní plevel z výletu, v pozadí mizející bábovka...

úterý 15. dubna 2014

Bryndáky a šňůrky na dudlík


Bryndáky z tlustého froté a veselých dětských látek se nám osvědčily. Jak jsou velké, tak není tolik prostoru k pokydání oblečení a jak jsou tlusté, pojmou hodně tekutin. Zapínají se jednoduše na suchý zip. 
K mání jsou na fleru a mimibazaru spolu s pasujícími šňůrkami na dudlík. 








neděle 13. dubna 2014

Ukliďme Česko!



17.5.2014 proběhne poprvé v naší zemi velká dobrovolnická akce Ukliďme Česko. Jedná se o českou verzi mezinárodního projektu Let´s do it!. Na grafu je pěkně vidět kolik dobrovolníků se v které zemi účastnilo.



Tak co myslíte, bude nás letos víc než Slovinců?

Na http://www.uklidmecesko.cz se můžete zaregistrovat, nebo na portálu http://www.zmapujto.cz/ nahrát fotky černých skládek z vašeho okolí.



čtvrtek 10. dubna 2014

Žabáci


Střídavě si marodíme, šití taky nejde od ruky, tak jak by mělo. Ale i když nejsou žabí osušky jaké jsem je chtěla mít, žabáci v nich řádí i přes den a vyfotit se skoro nedají. Pod krčkem mají suchý zip na zabalení mokrých tělíček. A očka jsem přišívala ručně, protože to se dá i s dětmi na koberci...

pátek 4. dubna 2014

Bambus


Tondovi je zase o rok víc (už skoro měsíc) a vymyslel si že potřebuje tričko se čtyřkou. Triček má docela dost. Tak se mi do toho moc nechtělo, ale nakonec mi padl do oka bambus. Bambusový triko nemá, tudíž ho potřebuje ;-). A tak vznikla trika rovnou dvě, ještě pro Páťu. 


Z posledních kousíčků látky jsem poskládala šatičky pro Kristý. Jsou jen jednobarevné, s přižehlenou "kákou". Svojí první nažehlovačku jsem přižehlila až na druhý pokus, ale je krásná a vypadá to, že šatičky s kákou budou často nošené... 


středa 2. dubna 2014

Zahrada nejen pro děti

Venku je krásně a my si to užíváme co to jde. Tváře už chytají zdravější barvu a zahrádka je díky slunnému počasí připravená jako nikdy (k ideálu chybí už jen deštík v noci). Jak se tak (pořád ještě) probírám fotkama narazila jsem na pár myslím insipirativních.

Příprava na fazolový domeček (teepee) na chalupě. Doma tak velkou zahrádku nemáme, ale na chalupě je místa dost a fazole si rostou skoro samy.







Uprostřed jsme dali velký placatý kamen, který Toník (tehdy 2,5letý) nazval kuchyní. Zakázala jsem mu jíst syrové fazole (jsou jedovaté). Koukám ale, že už jich má plnou pusu a vesele se jimi krmí dál. Na moje výtky bezelstně odpověděl. Ale mami já si je tady v kuchyni přeci uvařil! :-) Nic mu nebylo, asi by jich musel sníst víc... Každopádně od té doby chápe co znamená jako jako a že na kameni se mu to doopravdy neuvaří!

Další zajímavá "stavba" není pro děti ale pro hmyz. Taťka stloukl domeček. Navrtal pár zkosených dírek (aby do nich nezatékala voda) různých průměrů do špalků. My to s Tondou dostrkali klacíkama a mechem.
Na podzim byly dírky zalepené hlínou.




 A na jaře se z nich vyklubalo spousty včelek samotářek. Sice z nich není žádný sladký med, ale je to radost je pozorovat.




Spousty inspirace na podobné zahrady pro děti jsme načerpali v Garten Tulln. Doporučuji k výletu i s dětmi. Je tam krásné dětské hřiště, rozhledna. A když jsme tam byli před skoro 3mi lety my, tak byly všude po zahradách rozeseté síťové houpačky, v jedné si Toník krásně pospal, Jirka početl a já mohla běhat po zahradách. 





Hezké jaro všem!