sobota 22. února 2014

Tulipání




Už přes rok mi tu ležela růžová plyšová mikina po babičce. Střihla jsem do ní právě včas, větší velikost už bych z ní neušila. Chtěla jsem ušít skřítkovskou kapuci. Tak intuitivně a taky omezená prostorem, jsem z kulaté kapuce vytvořila malou skřítčí kápi. Původně měla být vypodšitá jinou látkou, dokonce jsem jí i nastřihla... nakonec ale tulipány z Lillestoffu ladily víc a vyhrály. Něco jako tulipány zdobí mikču i zvenku. 

Jeden vepředu:


Jeden na kapuci:

 A jeden vzadu:

Květ se dá nahradit i kapucí ;-): 

Štítek mama factory, aby bylo vidět kdo to vlastně šil...:

  
Uvnitř má poutko od tety Míši: 

A rukávy jsou rostoucí:

čtvrtek 20. února 2014

Rukavice



Rukavice se k rozkvetlým sněženkám moc nehodí, ale tajně doufám, že jsem je nešila nadarmo. Už se nám blíží zimní dovolená a možná nějaká ta sněhová břečka ještě bude. Každopádně na ní budeme připravení! Nafotila jsem jen rukavice pro Kristý. Tondovy už jsou nějaký čas v provozu a pěkně zablácený...

Rukavice jsem ani šít nechtěla, ale když dala Bordino na svůj blog střihy i s fotonávodem nakoplo mě to. Šila jsem je celé na rovnostehu a šilo se mi dobře, moc dobře. Lucko díky!  Jen koukám, že jsem zapomněla na gumičku u horního dílu :-))!




úterý 18. února 2014

Sladovna

Fotka je z plakátu k výstavě

Toník měl jarní prázdniny, a tak jsem naplánovala cestu do Písku. Babička jela s námi a cíl byl jasný - nová výstava ve Sladovně. S JÍDLEM SI neHRAJEM. Předchozí Mraveniště bylo geniální. Už jsem se těšila čím Sladovna překvapí teď. Přepkvapili moc příjemně! Děti nevěděly kde si hrát dřív a chvilkama nás nechaly i relaxovat v lehátkách (nejen) pro rodiče. Bohužel foťák se mi podařilo zapomenout dom a mobil se hned vybil...klasika!

Co se kromě výstavy ještě povedlo byl polední oběd. Dali jsme si ho v hotelu Art kousek od náměstí. Polední menu za 85 Kč (polévka, hlavní chod a salátový bar) bylo vynikající. Vývar byl vývar. A hovězí pupek na víně se šťouchanými bramborami neskutečná lahoda! Děti zase ocenily salátový bar, Toník obědval skoro jen zelný salát a Kristý červenou řepu, kterou vykouzlila na bílých ubrusech hádejte co. Navíc obsluha byla rychlá a příjemá. Určitě tam nejsme naposledy.
Pro ty, co se musí vyhýbat lepku nebo mléku je v Písku zdravá jídelna Natural. Tam jsme nebyli, tak nemůžu napsat jak vaří. Odkaz se ale může hodit.

neděle 16. února 2014

Legíny


Kristý povyrostla a tak dostala novou várku legín. Gumičku mají regulovací a stužky pěkně ukazují předek. 







A trocha jara na závěr...



Látky: jednobarevné jednolíce z batani.cz, potištěný oboulíc z Wendy.
Střih: Ottobre 6/2012

pátek 14. února 2014

Kníry pro mladé pány



 Další dvě kníratý trika jsou pro dva nekníratý kluky. Kristý si ale to Kryštůfkovo musela vyzkoušet a pak hodně plakala, když jsem jí ho sebrala! No asi bude ještě jedno kníratý triko pro malou nekníratou holku...

Toníkovo:




 Kryštůfkovo:







Materiál: černé nenošené triko, jednobarevné dadka prostřihy a barevné látky z šitínití.cz
Střih: můj oblíbený raglán z Ottobre, tentokrát se zkrácenými rukávy

čtvrtek 13. února 2014

Jak na vodoznak

Vodoznak (Watermark) je takový podpis fotky. Přijde mi docela důležitý. Fotky se dají snadno stahovat a málokdo cituje jejich původ. Zbavit se vodoznaku ale není lehké, a tak je potom snadno poznat čí fotka vlastně je. Navíc vodoznak může fotku hezky oživit. 
Já vkládám vodoznak v Zoneru. Ale jde to skoro v každém programu na prohlížení/upravování fotek (ACDSee, Irfan, Photoshop...). Tady u Sufika je návod na vkládání vodoznaku v IrfanView.

Tady takový rychlonávod jak dostat vodoznak na fotku v programu Zoner. Ten si můžete stáhnout i jako omezenou free verzi v angličtině. Neomezenou verzi si můžete na jeden měsíc vyzkoušet zdarma

1. V režimu Správce si vyberte fotku (nebo více fotek, pro hromadné úpravy) a rozrolujte nabídku Upravit. Vyberte Text do obrázku (na fotce červeně zakroužkováno).


2. Vyskočí vám nové okno, kde si vpravo napíšete, co vlastně na fotku vložíte (na fotce červeně zakroužkováno) . Dále si můžete pohrát s výběrem, velikostí a barvou písma. Vybírat můžete průhlednost a pozici vodoznaku, také jestli bude/nebude mít pozadí. Pak už jenom kliknete na Použít


3. Zase na vás vyskočí nové okno. To už ale jen hlásí, že fotka bude nevratně pozměněna. Klikněte Ano, protože to je to co se snažíte udělat! 



Pokud máte obrázek a chcete ho použít jako vodoznak, postupujte stejně. Jen v kroku 1. zvolte Obrázek do obrázku. Do fotky můžete dát obojí - text i obrázek. Možností je spousty, tohle je takový základ. Doufám, že je vidět, jak je to snadné. 

Edit 20.3.2014 to jsem sem musela dát:
zdroj: http://clickittycat.tumblr.com/


středa 12. února 2014

Zase kníry




Další kníry pro mě. V chladnějších dnech mám ráda trika ke krku. Rolák je pro mě ideální. Řasení vepředu mě trošku potrápilo. Musela jsem kníratý díl ještě zkrátit a řasení posunout blíž ke krku, víc nad prsa (předtím to vypadalo divně). Aplikace jsem si ještě obkroužila výšivkou a pak hurá na sebe, rozesmívat okolí...







sobota 8. února 2014

Ryby




Kluci si rádi hrají s autama. Stejně tak rádi loví. Holky taky. U nás se už nějaký ten čas chytají ryby. A pak se taky všude válí. Bylo potřeba úlovky dobře uklidit. Krabičky vypadaly jako dobrá skrýš. A my jí ještě trošku vylepšili. 

Potřebovali jsme:  
  • krabičky nebo plechovky
  • papír na nové opláštění 
  • nůžky
  • lepidlo Herkules


Z papíru si jsme vystřihli obdélníky (výška x obvod s mírným přesahem). Jednu stranu papíru jsme popatlali lepidlem (na rovnoměrné rozetření se nám hodilo pravítko, hezky se s ním lepidlo rozhrnulo do plochy). Nový kabát jsem opatrně nalepila a pak jsme trošku uhlazovali ubrouskem. 
 A je hotovo. Batikovaný baličák je pěkně pevný a záměrně pomačkaný, tak se obalovalo jedna báseň. Nebylo potřeba vytlačovat bublinky a hlídat si jindy vadící nerovnosti. Herkules navíc krabičky pěkně zpevnil.

 

Barvit balící papír by mě samotnou nenapadlo. Kdysi nás kamarádka učila vázat knížky a jako bonus jsme si na ně nabarvili i papíry. Stačí mít barvy na textil (Duha, Iberia...). Rozmíchat je v horké vodě, namočit pomačkaný papír. Nemáčet moc dlouho, aby se nerozmočil. Nechat oschnout a případně vyžehlit.

Prázdninové deníky s přidanou hodnotou vlastní práce...


A teď zpátky k těm rybám! Malovat moc neumím, ale ryby mi docela jdou. A tak jsem malovala na pevnou čtvrtku a Toník vybarvoval.


Vybarvené rybky jsem vystříhala a společně jsme je osponkovali sponkovačkou. 


Čím víc ryb tím líp...


Horší je to s pruty. Udělala jsem dětem pořádné, s velkým magnetem na provázku a bambusové tyčce. Za chvíli si už ale rybáři byli moc nebezpeční. Teď používáme k lovení pidipruty z této hračky:


Na vypíchnutí oka by taky stačily, ale na to moji rybáři naštěstí nepřišli ;-)


Pár rybek ke stažení je tady - download. Ale myslím, že ty namalované od mámy/táty jsou stejně nejlepší!




úterý 4. února 2014