středa 27. listopadu 2013

Kabátek

Jednou jsem v sekáči potkala fialovou sukni. Moc příjemný jemný mančestr, spousty prostoru k přešívání. Skončila ve skříni s látkama. Tam se potkala s květovaným hilcem a bylo jasno. Aby byl teplejší je vypodšitý limetkovou lamou.
Kabátek jsem šila před rokem. Ležící Kristýnka ho měla jako fusak, byl jí hodně velký, přesto jsem jí do něj párkrát oblekla. Letos na podzim v něm pořád vypadala jako hastroš, tak uvidíme co příští jaro ;-)
Ottobre 6/2012 model č.9 velikost 86


úterý 19. listopadu 2013

Slavnostnější?


Potřebovali jsme něco usedlejšího, krapet společenského, a tak vznikla tahle šedota. Ale dala vcelku zabrat. Střih je Bo z Farbenmixu, jen jsem oproti posledně nedávala tolik kapsiček.



Aby to nebyla jen šeď. Dvoje barevnější tepláky. Střih jsem si dělala sama. Na tepláky to není nic těžkého, stačí obkreslit pasující. Kolena jsou už předem vyztužená - prevence se vždycky hodí!



A ještě něco pro Kristý. Ohrnovací (rostoucí) mačestráky z látky ještě po mojí mamce. V kombinaci s barevným hilcem. Střih je upravený podle střihu č.5 z Ottobre 6/2012 - stejného jako jsem šila Kristýnce softshellky. 







pátek 15. listopadu 2013

Trika pro Aničku a Kubíka

Jeli jsme na víkend ke kamarádům. A abysme nejeli s prázdnou, ušila jsem dětem trička. Kubíkovi sedělo pěkně, Anička je pořádná ženská, a tak dostane poštou větší velikost a ta menší zůstane pro Kristý...




Nakonec toho ale pošťák poveze víc. Nové větší jahodové. A námořnické tučňáčí pro oba sourozence.








A aby naše děti nepřišly zkrátka, budou jahody i pro ně. Toník taky nutně "potřeboval" jahodový triko, tak jsme udělali kompromis...


...jahodovou limuzínu ;-)!







pondělí 11. listopadu 2013

Z klučičího holčičí


 Moc se mi líbí v předu nařasená trička. Neměla jsem po ruce střih. Ale měla jsem střih na nenařasené tričko. Tak tu je to kouzlo proměny:




Přední díl (dále PD) střihu klasického trička přestřihneme kousek nad průramkem (ale můžeme i pod, záleží kde budeme chtít připojit nařasenou část)


Horní část PD vystřihneme podle střihu, spodní si ale ve středovém ohybu rozšíříme (já rozšiřovala tak o 2-3cm na každou polovinu - dohromady tedy o 5-6cm - čím víc přidáme, tím víc budeme muset řasit). V tuhle chvíli je dobré rozmyslet, jak budeme řasit. Tady bude nařasený jen střed trička, ale když přidáte víc, můžete nařasit spodní PD po celé délce jako na fialovém tričku z prvního obrázku.


Zadní díl (ZD) a rukávy jsem vystřihla podle střihu (tedy rukávy jsem střihla krátké, ne dlouhé). Ale stejně jako PD můžete řasit i ZD.


Řasí se utahováním buď ručně, nebo na šicím stroji při minimálním napětí nitě. Taky se může řasit na overlocku nastavením diferenciálu, ale to už pak nejde případně roztáhnout. Na fotce je ručně prošitý okraj spodního PD.


Tady už je nařaseno a přišpendleno k horní části PD.


Sešijem k sobě nejlépe overlockem, popřípadě pružným stehem na klasickém stroji.


Pak už pokračujeme dál jako při šití klasických triček... Sešijeme ramenní švy. Přišijeme rukávy. Sešijeme k sobě boky. A nakonec olemujeme výstřih, rukávy a spodní lem.
Možností je spousty, já si nejradši vybírám ty nejjednodušší. Rukávy a výstřih jsem lemovala proužkem pružného patentu přeloženým na poloviny. Viz fotky:

Nejprve sešijeme k sobě z rubu...

... otočíme rub dovnitř....







... a připravený patent...








... přišpendlíme a přišijeme. Při šití natahujeme patent ne tričko. 




neděle 3. listopadu 2013

Trika

Triček už jsem ušila hodně. První bylo pro Tondu, šila jsem ho pružným stehem. Zpola ze starého trika, zpola z oboulícu z moraviatexu. Bylo mu jak šatičky, roste s Tondou nosí ho dotěď :-)

 Pár triček jsem ušila na klasickém šicím stroji...





... ale na overlocku už to šlo jak po másle! 

další vláčky pro T.

barevný tičko/šaty pro K.

Tučňáčí triko není tak krásný jako originál, ale radost z něj mam já i Toník:


Kryštůfkovi k prvním narozeninám:


P jako Patrik....


Jedovatá kombinace pro Kristýnku:

další šití z tučňáků...


A konečně...Tondovo sloní triko podle Ottobre 4/2011.
V inverzních barvách ho dostal i kamarád Mareček, moc mě těšilo vidět jakou měl radost :-))




Poslední novinky z mojí kuchyně...Něco pro nás dvě. Z kytkatýho úpletu z Lillestoff jsem nadšená, ty barvy jsou nádherný. Je drahý, ale když ho budu ukrajovat takhle po kouskách, tak nadělá hodně "muziky" ;-)