středa 16. října 2013

Gatě

Jak jsem už psala první byly tepláky z rukávů (http://houseofestrela.blogspot.cz/2012/08/tutorial-how-to-turn-sleeved-into-pants.htmlhttp://recyklujeme.blogspot.cz/)
materiálu na rozstřihání bylo dost a tak první recy gatě byly na světě. Fotky nemám, ale protože brzy přibyly další a hezčí neni čeho litovat. K tomu aby výsledek vypadal líp mi pomohly dobré střihy. Jeden volně stažitelný používám doteď. Toník je hubeňour tak stačí jen prodlužovat délku nohavic.


 Taky podle danamadeit, ale trošku poslepované ala rejoice...



Zase stejný střih, recyklace nenošených riflí a dvě jednoduché verze do gumy s kapsou na boku, jednou podšité fleesem jednou nepošité :-)

Něco pro mrňata podle Ottobre






 A muj zatim nejpracnější kalhotový počin. Střih Bo Farbenmix.






Sourozenecká letní paráda z kostkovaný košile. Krásnou fotku v akci má na svědomí Eva Knollů - díky Evi.




 A výbava do školky. Jsou delší, díky nápletům rostoucí :-)



Mikiny

Podle Ottobre jsem ušila první mikču pro Toníka. Šila jsem jí z fleesu, což byla skvělá volba pro začátečníka - šilo se mi parádně. První mikina má spousty much, ale radost jsme z ní měli oba. Velikost 98 mu vydržela přes rok. Díky šicí diskuzi na mk jsem měla v hlavě plán jak bude vypadat novější verze. A tak jsem se pustila do chlupaté soví mikiny z wellsoftu. Už je vymakanější, má dokonce i podsádku. Uplně bez chyb tedy zase není, ale tak nějak si říkám, že je třebas vidím jenom já ;-)










Moc se mi líbí mikiny co šije fram. Tak jsem si taky koupila střih na farbenmix.de a ušila zatím jen dvě mikiny Danai. První je z fleesu a kapsy, podšití kapuce a aplikaci auta má z autové látky z wendy. Našla jsem jen fotku na Toníkovi. Druhou jsem šila pro Kristý z chlupatý látky od sousedky Stáni. Nějak jsem se ale sekla velikostí, tak bude muset chvíli počkat. 



Pro Kristýnku jsem taky ušila dvě mikči. První je z barevné flísové deky z Ikey a druhá z mikiny po prababičce. Obě jsou podšité jednolícem a ta druhá navíc vyzdobená aplikacemi a výšivkou.





pondělí 14. října 2013

Body

Plenkami jsem začala, pokračovala tepláčky ušitými z rukávú starých triček a mikin.
Trička padla i na ušití zkušebních bodýček před střihnutím do drahého merina z Finska. Vlevo zkušební, vpravo merinový body pro 20ti měsíčního Tondu.


Šila jsem ho podle rozpáraného padnoucího bodýčka na obyčejném šicím stroji pružným tříkrokým cikcakem. Vydrželo dost, bude ještě i Kristý, ale vnitřní švy se hodně třepí, tak ho objedu na overlocku (ten jsem tehdy ještě neměla). Lemy kolem krku a spodní lem jsou lemovány proužkem složeným na třetiny. Podrobný návod zde. Rukávy jsou lemovány patentem přeloženým na polovinu. Jak na to je třeba tady.


Další body jsem šila až pro tenkrát ještě nenarozenou Kristýnku (nevěděli jsme, jestli bude holka). Šila jsem zavinovací podle časopisu Ottobre. Střih je parádní, jen mě moc nebaví lemování proužkem na třetiny a tady ho bylo hodně... Je ušito z biobavlny z Moraviatexu, krásná a příjemná látka.

Ve stejnou dobu jako žirafkový body vzniklo body tílko. Moc jsem ho Kristý nedávala, je ušitý z dadky, lemované šikmým proužkem z bavlny, kterou jsem si kdysi koupila na Jávě. Šikmý proužek z tkané bavlny se ale na jednolíc moc nehodí - jak nepruží nedá se natáhnout a lemy jsou "vytlemené". Hodí se ale na jiné věci....Udělátko na šikmý proužek si můžete koupit nebo poslepovat doma podle tohodle parádního návodu.

V Ottobre 6/2012 vyšel střih na body s raglánovými rukávy a lemováním proužkem na půl. Geniálně jednoduché, pro větší miminka co udrží hlavičku snadné na oblékání a pro šicí maminy snadné na šití. Tak jsem taky dvě ušila.

První z českého designového jednolíce od Mamadora s potiskem fialových tučňáků, lemované fialovým fineribem.




Druhé je zbytků Dadka prostřihů s aplikací velryby z Ottobre 3/2013 Na fotce nejsou ještě baby druky (s těmi jsem dlouho bojovala, ale už snad vím jak látku pořádně vystužit, aby se časem nevytrhávaly) a dole se to vlnilo. Teď už se nevlní patent se pěkně vytáhl.


čtvrtek 10. října 2013

Začátky

Začalo to na podzim roku 2011, podle návodu od Caramilly jsem ušila první svrchňáky pro Toníka.




A jak to začalo, tak se mě to drží. Šiju ráda, šiju hodně a myslím, že se zlepšuju. I když tu rychlost a švih, co bych si přála mít pořád ještě nemám... 

Protože už jsem toho našila hodně, usoudila jsem, že potřebuju místo, kde všechno najdu pohromadě, kam si budu dávat fotky a něco málo psát. Sama jsem zvědavá jak často budu psát... Přecijen hlavní náplní posledních let jsou naši dva špunti!